فسخ اجاره نامه

Admin دوشنبه، 24 آبان 1400; 0

مشاور املاک صدف خاوران 

منظور از فسخ چیست؟

 

هنگامی که پس از عقد قرارداد اجاره نامه، یکی از طرفین قرارداد، موجر و یا مستاجر، پیش از اتمام موعد قرارداد، تصمیم به باطل کردن قرارداد می کند، فسخ قرارداد اتفاق می افتد که بایستی در چارچوب قانون و با دلایل موجه صورت گیرد. اما سوالی که به وجود آید، این است که در چه صورت مستاجر می توانند قرارداد را فسخ کنند؟

 

در حالت کلی، اگر شرایطی برای فسخ در اجاره نامه ذکر شده باشد که به موجب آن، هر یک از طرفین از اختیارات لازم برای فسخ قرارداد بهره مند باشند، می توان تنها با استناد به آن شروط ذکر شده اقدام به فسخ قرارداد کرد، در غیر این صورت بایستی به روش های دیگر را مورد بررسی قرار داد.

 

در شرایط مختلف امکان است. مستاجر پس از عقد قرارداد اجاره نظر به فسخ آن کرده و ملک را تحویل دهند. این کار با در نظر گرفتن شرایط و قوانین مربوطه امکان پذیر است. اما مستاجر باید بداند که احتمالی است مشمول پرداخت خسارت شود. و در مجموع شرایط زیر را برای فسخ قرارداد اجاره توسط مستاجر را شاهد شویم.

فسخ قرارداداجاره پس از تحویل ملک

هر زمان، بنا به دلایلی مستاجر تصمیم به جابجایی و نقل مکان را داشته باشد، لازم است قبل از تخلیه ملک، موضوع را به اطلاع موجر برساند تا با هماهنگی و توافق صورت گرفته اقدامات لازم را افراهم شود. در این صورت با هماهنگی موجر، امکان فسخ قرارداد می باشد. ممکن است مستاجر باید دو ماه قبل از تخلیه ملک موجر را اطلاع دهد تا زمان کافی برای فراهم کردن مبلغ ودیعه یا همان رهن ملک را فراهم سازد. 

 

شرایط فسخ قرارداد اجاره توسط موجر

  • در اجاره‌نامه ذکر شود که در صورت عدم پرداخت اجاره توسط مستاجر موجر حق فسخ قرارداد را دارد.
  • مستاجر بیش از یک هفته در پرداخت اجاره تاخیر کند.
  • مستاجر بدون اجازه مالک، ملک را در اختیار شخص دیگری قرار دهد.
  • مستاجر ملک را بدون اجازه موجر برای کاربرد خاصی (مثلاَ تجاری) استفاده کند.
  • مستاجر فعالیت‌های نادرستی (به لحاظ قانونی یا عرفی) در ملک موجر انجام دهد.
  • مستاجر اجازه ورود و خروج به موجر جهت انجام تعمیرات در ملک را ندهد.
  • مستاجر وظایفی را که طبق قرارداد اجاره متعهد شده انجام ندهد.
  • به طور کلی بهتر است در صورت تمایل هر یک از طرفین قرارداد به فسخ اجاره‌نامه، موجر و مستاجر مسئله را به صورت توافقی بین خودشان حل کنند، چون فسخ آن زمانبر بوده و به صرف هزینه و انرژی زیادی احتیاج دارد.

املاک صدف خاوان.

مشاور املاک خاوران تبریز.

  • فسخ اجاره نامه

فسخ قرارداد اجاره قبل از تحویل

اگر ملک مورد نظر با آن چه که توسط مالک توصیف شده تفاوت زیادی داشته باشد یا ویژگی‌ها و شرایط توصیف شده در اجاره نامه را نداشته باشد مستاجر می‌تواند اقدام به فسخ اجاره نامه کند.

همچنین اگر بخشی از ملک مورد نظر دارای عیوب رفع ناشدنی باشد که باعث بلااستفاده شدن بخشی از ملک شود و موجر تعهدی مبنی بر رفع آن‌ها داده و عمل نکند مستاجر حق فسخ قرارداد اجاره قبل از تحویل را دارد.

از طرف دیگر اگر مستاجر در مورد موضوعاتی که منافع موجر در آن باشد ادعای دروغینی کرده باشد (به طور مثال در مورد تعداد افراد خانواده یا وضعیت تاهل یا نوع کاربری که خانه را به آن منظور اجاره کرده‌اند) موجر حق فسخ اجاره‌نامه را خواهد داشت.

خسارت فسخ اجاره نامه

همان طور که گفتیم فسخ قرارداد اجاره بدون داشتن شرایط و دلایل قانونی از جانب موجر یا مستاجر امکان‌پذیر نیست. در صورتی که هر یک از طرفین بدون داشتن دلیل قانونی اقدام به فسخ نماید باید خسارت طرف دوم قرارداد را به طور کامل پرداخت کند. خسارت به طور معمول در زمان انجام معامله بین موجر و مستاجر توافق شده و در اجاره نامه ثبت می‌شود.

خسارت فسخ قرارداد اجاره توسط مستاجر معمولا معادل یک ماه مبلغ اجاره خانه مورد نظر است. به طور مثال اگر بابت اجاره خانه در مجیدیه تهران مبلغ ۲ میلیون تومان می‌پردازید و قصد فسخ قرارداد پیش از موعد را داریم باید مبلغ ۲ میلیون تومان بابت خسارت فسخ اجاره بپردازیم.

در صورتی که میزان خسارت در قرارداد قید نشده باشد هر یک از طرفین می‌تواند با ارائه مدارک و ادله به دادگاه مراجعه کند.

کمیسیون فسخ قرارداد

در صورتی که پس از انعقاد قرارداد اجاره یکی از طرفین اقدام به فسخ اجاره نامه نماید باید حق کمیسیون مشاور املاک به طور کامل و طبق توافق قبلی پرداخت شود. اما به طور معمول حق کمیسیون هر دوطرف توسط فردی که تقاضای فسخ قرارداد کرده پرداخت می‌شود.

.املاک صدف خاوران 

مشاور املاک خاوران تبریز

خاوران تبریز

تبریز

دیدگاه ها

    اولین نفری باشید که نظر می دهید

دیدگاه خود را بیان کنید