کلاهبرداری املاک در معاملات مسکن

Admin دوشنبه، 18 اسفند 1399; 0

مشاور املاک صدف خاوران 

با ۱2 روش مرسوم کلاهبرداری املاک در معاملات مسکن آشنا شوید

صنعت املاک و مستغلات، جزو مشاغلی است که اگر در مسیر درست انجام شود، بسیار سودآور است. پول‌های کلان و سرمایه‌های فراوانی در طی این قبیل معاملات رد و بدل می‌شود. یکی از گران‌ترین معاملات، مربوط به خرید و فروش ملک و زمین‌هایی است که قیمت بالایی دارند. در همین حین افرادی هستند که در این صنعت دست به خلاقیت‌هایی برای کلاهبرداری املاک در خرید و فروش ملک می زنند، تا سودهای کلانی به جیب بزنند.

خریداران و فروشندگان با اعتماد بی‌‌دلیل و از روی بی‌تجربه‌گی به افراد سودجو، درگیر کلاهبرداری املاک‌ می‌شوند. در این مطلب به بررسی انواع اقدامات جعلی، کلاهبرداری در صنعت املاک و نکاتی که باید هنگام خرید و فروش ملک بدانید تا درگیر کلاهبرداری املاک نشوید می‌پردازیم.

علت های عمده کلاهبرداری املاک :

  • ناآگاهی از قوانین و مقررات
  • اعتماد بی‎جا
  • طمع زیاد
  • عجله در تصمیم گیری

انواع جرم کلاهبرداری ملک

  •  فروش خانه‌ و آپارتمان‌ های نیمه آماده به یک فرد یا چند نفر و دریافت مبلغ خانه و سپس متواری شدن
  •  ارائه تسهیلات بانکی جعلی و انتشار خبرهایی نادرست در این زمینه به متقاضیان
  •  اجاره دادن ملک به چندین نفر مختلف و گرفتن پول پیش از آن ها و متواری شدن
  •  فروش یک ملک بدون حضور صاحب واقعی آن و از طریق نماینده مالک
  •  تنظیم مبایعه‌نامه‌ جعلی حتی با عدم حضور خریدار یا فروشنده
  •  اقدام به کلاهبرداری و فروش ملک‌ هایی که در رهن بانک هستند.
  •  ایجاد دفاتر جعلی و بدون مجوز برای خرید و فروش ملک

این موارد فقط تعدادی از روش هایی است که افراد در هنگام خرید و فروش املاک باید به آن دقت و در صورت لزوم از دانش افراد متخصص در این حوزه استفاده کنند و یا از بنگاه های املاکی که معتبر و قانونی هستند در این زمینه کمک و مشاوره بگیرند.

کلاهبرداری املاک در معاملات مسکن

کلاه برداری ملکی چگونه رفتار میکند ؟

یک کلاه بردار گاهی در نقش خریدار ظاهر می شود و گاهی در نقش فروشنده خانه و آپارتمان. برای مثال این دسته از افراد شیاد و کلاهبردار با تنظیم قولنامه و قرارداد نصف و نیمه بخش کوچکی از ثمن و مبلغ معامله خرید ملک را می پردازند و برای الباقی ثمن معامله یک یا چند فقره چک صادر می کنند که معمولا برگشت می خورند و نکته کلیدی در این روش از کلاهبرداری این است که شکل و ظاهر اقدامات افراد شیاد دارای ظواهر قانونی است اما از قبل می دانسته است که این چک ها پول و نقد نخواهند شد لذا در زمان تنظیم قولنامه کلیه خیارات قانونی را ساقط کرده اند تا در زمان برگشت خوردن چک ها فروشنده حق فسخ یکطرفه قرارداد و قولنامه را نداشته باشد.

 

کلاهبرداری از طریق خرید و فروش ملک بدون بازدید

اشخاصی بدون بازدید از واحد اصلی است و گفته مشاوران املاک را که کاملاً فریب هستند را مورد استناد قرار می دهند و اعتماد می کنند در حالیکه گفته همه آنها این است که این واحد نیز مشابه واحدهای دیگر است . خریداران زمانی که ملک را مورد محاسبه قرار می دهند متوجه می شوند که نقایصی دارد و با گفته کلاهبرداران هماهنگی ندارد . همچون کم و کسری در اماکانات ملک نظیر : سیستم تهویه ، گرمایش و لوله‌کشی ناقص ، … بوده ولی در مبیعه نامه ذکر نشده است . 

 

• پیش از عقد قرارداد از صحت اطلاعاتی که دربارۀ ملک ارائه می‌شود مطمئن شوید.
• مواردی نظیر سیستم گرمایشی، قبض‌های آب و برق جزو مواردی است که توسط مالک قبلی ملک باید به وضعیت ثابتی رسیده باشد.
• پس از عقد قرارداد و واگذاری سند، تمام این موارد مربوط به مالک فعلی خواهد شد و مالک قبلی در قبال این موارد مسئولیتی ندارد.
 

الزامات حقوقی قبل از تنظیم قرارداد

برای جلوگیری از کلاهبرداری در حوزه املاک خریدار و فروشنده قبل از معامله و تنظیم قرارداد باید به مواردی توجه کنند.

۱.قبل از تنظیم قرارداد و دریافت هرگونه مبلغ در این خصوص، سند ملک مورد معامله باید احراز و به روئت خریدار برسد.

۲. از اصالت اسناد مورد معامله اطمینان حاصل شود.

۳. فروشنده ملک، از طرف مراجع قضایی ممنوع المعامله نباشد. به طور مثال افراد ورشکسته حق معامله ندارند.

۴. در مواردی که فروشنده در جلسه معامله حضور نداشته و شخص دیگری به نمایندگی از او در جلسه او حاضر باشد، باید وکالت نامه وکیل یا نماینده فروشنده، قبل از تنظیم قرارداد به دقت مطالعه و بررسی شود.

۵. در صورتی‎که فروشنده یکی از ورثه باشد، معامله فقط نسبت به سهم او صحیح و نافذ است، مگر این ‎که بقیه ورثه نیز در زمان تنظیم قرارداد حضور داشته باشند و قرارداد به امضا همگی برسد و یا به وی وکالت در فروش ملک موروثی را داده باشند.

۶. اگر ملک مورد معامله متعلق به صغیر باشد و فروشنده به عنوان ولی صغیر اقدام به معامله کند، باید در قرارداد ذکر شود که معامله کننده به ولایت از طرف صغیر، معامله را انجام می‎دهد.

۷. اگر فروشنده قیم مالک است باید قیم نامه روئت و فتوکپی برابر با اصل آن با امضای قیم دریافت شود و در متن قیم نامه بررسی شود که آیا قیم با اجازه مقام قضایی حق فروش دارد یا خیر؟ و اگر وی چنین مجوزی ندارد معامله صورت نمی‌گیرد و مبلغی به قیم پرداخت نگردد.

۸. اگر فروشنده مالک رسمی نیست به این معنی که هنوز سند ملک به نام او نشده است، باید مدارکی که نشان دهنده معاملات قبلی در خصوص ملک مذبور است ارائه دهد، و هیچ‎گونه وقفه ای در سلسله مراتب معاملات قبلی ملک وجود نداشته باشد.

۹. از اصالت چک ها و اسناد بهادار که هنگام معامله بین دو طرف قرارداد مبادله می‎شود، اطمینان حاصل کنید.

۱۰. صدور کد رهگیری به منزله اعتبار و سلامت معامله است و از کلاهبرداری و فروش ملک به چندین نفر جلوگیری می‎کند.

 

انتخاب مشاور املاک معتبر 

مشاورین املاک به عنوان واسطه های حاضر در بازار مسکن می توانند فعالیت های متعددی انجام دهند که در بسیاری از مواقع راهنمایی های آن ها برای افراد سودمند بوده و راه گشای آن ها می باشد. اما در این میان برخی از دفاتر و مشاوران املاک برای سودجویی و سو استفاده از افراد وارد عمل شده و با انجام معاملاتی به ظاهر مفید و سودمند از افراد کلاهبرداری می کنند. لذا توصیه می شود برای انجام معاملات ملکی حتما به دفاتر معتبر و دارای مجوز از اتحادیه املاک مراجعه کرده و از اعتماد بی جا در معاملات خودداری کنید.

 

علاوه بر این برای سرمایه گذاری در نقاط مختلف به دفاتر با سابقه مراجعه کنید چرا که این دفاتر علاوه بر معتبر بودن آگاهی بیشتری نسبت به منطقه و همچنین پروژه های در حال ساخت داشته و با افراد مختلف آشنا هستند، لذا احتمال کلاهبرداری در معامله کاهش یافته و می توانید با اعتماد بیشتری سرمایه گذاری خود را انجام دهید.

 

دفاتر املاکی که مجوز اتحادیه را ندارند و جدیدا تاسیس اند بسیار پر خطر می باشند چرا که به راحتی می توانند از افراد سو استفاده کرده و پس از آن بنگاه مربوطه را جمع کنند که در این صورت پیگیری ماجرا و خسران پیش آمده بسیار دشوار بوده و افراد را به دردسر می اندازد.

جمع‌بندی

  • از ثبت دفاتر رسمی و مجوز فعالیت مشاورین املاک اطمینان حاصل کنید و در دفاتری که مجوز فعالیت آن‌ها باطل شده اقدام به بستن هیچ گونه قراردادی نکنید.
  • کلاهبرداری املاک و خرید و فروش ملک با نوشتن مبایعه نامه‌های جعلی امری است شایع و بسیاری افراد درگیر این نوع از کلاهبرداری املاک می‌شوند.
  • واحدهای پیش‌فروش و نیمه‌ساخته‌ای که هیچ وقت کامل نمی‌شوند، از انواع کلاهبرداری املاک محسوب می‌شوند. در این موارد از کلاهبرداری املاک افرادی که خود را به عنوان مالک معرفی کرده‌اند، پس از دریافت مبلغی به عنوان پیش‌پرداخت، متواری می‌شوند.
  • کلاهبرداری‌ معاملات مسکن که بدون حضور مالک یا مالکان صورت می‌گیرد از مواردی است که افراد بسیاری را درگیر این نوع کلاهبرداری معاملات مسکن کرده است.
  • ارائۀ وکالت نامه‌های جعلی از طرف مالک یا مالکین که به صورت شریکی صاحب یک ملک هستند از انواع کلاهبرداری املاک است.
  • خرید و فروش ملک در رهن بانک بدون اطلاع از نحوه بازپرداخت وام مسکن از مواردی است که کلاهبرداری محسوب می‌شود. تمام شرایط باز پرداخت وام باید در قرارداد ذکر شود.
  • کلاهبرداری معاملات مسکن با شیوۀ اجاره یا فروش یک ملک به چندین نفر و دریافت مبلغ ودیعه از خریدار از روش‌هایی است که کلاهبرداران از طریق آن اقدام به سودجویی می‌کنند.
  • پیش از عقد قرارداد از صحت شرایط فعلی ملک اطلاعات کامل کسب کنید و توجه داشته باشید تمام این موارد باید هنگام نوشتن قرارداد در قسمت توضیحات قید شود.
  • برای اینکه هنگام اجارۀ ملک درگیر انواع کلاهبرداری معاملات مسکن نشوید، اقدام به دریافت کد رهگیری از سیستم کنید و پیش از امضای قرارداد همه موارد بازپرداخت و مبلغ ودیعه را بخوانید.

 

دیدگاه ها

    اولین نفری باشید که نظر می دهید

دیدگاه خود را بیان کنید